Printti tuo lisää tehoa markkinointiin

Lähettäjä: Reino Lantto 30/11/2015

Painotuotteiden tehokkuus mainosmediana on kasvanut eikä vähentynyt digitaalisella aikakaudella. Tämä yllättäväkin johtopäätös voidaan tehdä tutkimuksesta, jossa selvitetään eri mainosmedioiden tehokkuutta. Meneillään olevaa tutkimusta tekee Suomen ainoa myynnin professori Petri Parvinen.
 

Parvinen on Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston myynnin professori. Hän tutkii eri mainosmedioiden tehokkuutta Graafinen Teollisuus ry:n toimeksiannosta. Tutkimuskohteena ovat Expertin, Kotipizzan ja Vepsäläisen markkinointitoimenpiteiden vaikutukset myyntiin.

Tutkimuksessa dokumentoitiin, yhtenä ensimmäisistä tutkimuksista maailmassa, markkinointiviestinnän eri kanavien käytön vaikutusta myyntiin. Muun muassa ilmoitusliitteen, tv-mainoksen, hakukoneoptimoinnin ja kuvaston vaikutus näkyi suoraan myynnissä. Tarjous tai hintatieto parantaa myyntiä merkittävästi.

Tutkimuksessa havaittiin myös ns. ”ruotsalaisefekti”. Panostamalla voimakkaasti markkinointiin saadaan aikaan paljon lisämyyntiä ja kannattavuus paranee. Sama suuruusefekti on havaittu myös suurten ruotsalaisten vähittäiskauppojen toiminnassa. Ne saavat suuria massoja liikkeelle myymälöihinsä ja verkkokauppoihinsa investoimalla erittäin näkyvään ja kattavaan markkinointiin.

– Tutkimus osoittaa, että monien painotuotteiden tehokkuus on digitaalisella aikakaudella kasvanut ja nimenomaan suuret printtisatsaukset näkyvät myynnissä. Tutkimus osoittaa selvästi, että painotuote on edelleen media, joka selvästi kasvattaa myyntiä, kommentoi Graafinen Teollisuus ry:n liittojohtaja Lasse Krogell.

Myynti on ainoa oikea mittari
Parvinen esitteli tutkimuksen tuloksia Mediapäivillä. Hän herätteli yleisöä myös mittaamaan markkinoinnin menestystä oikein. Digitaalisessa mediassa käytetään usein menestyksen mittareina sivujen kävijämäärää, mainosten klikkimäärää tai vaikkapa seuraajien määrää Facebookissa. Parvisen mukaan markkinoinnin ainoana tavoitteena pitää olla merkittävä muutos myynnissä. Markkinoinnin tehon arvioinnin pitäisi myös olla osa yritysten jatkuvaa toimintaa.

– Tehoa pitäisi mitata myynnin ja kannattavuuden muutoksella. Enää ei ole mitään syytä perustaa markkinointia vuosisuunnitteluun eikä sen tehokkuuden seurantaa huomioarvon, mainonnan muistamisen, mielikuvien tai ostoaikeiden mittaamiseen.

Kuluttaja käyttää eri medioita erilaisen tiedon etsintään. Perinteinen media herättää piileviä tarpeita, kun taas digitaaliset mediat ovat tehokkaita ostopäätöksen sinetöinnissä.

– Kaikki kanavat ovat hyötyneet merkittävästi digitalisoitumisesta, joka mahdollistaa entistä personoidumman markkinointiviestinnän, Parvinen sanoo.

Kuva: Vepsäläisen lehtimainos.