Sanomalehtiin ja Yleen luotetaan medioina

Lähettäjä: Reino Lantto 07/08/2016

Sanomalehdet painettuna ja digitaalisina sekä Ylen kanavat ovat luotetuimpia medioita suomalaisten mielestä. Luotetuin media on painettu lehti. Harva pitää sosiaalista mediaa luotettavana. Mainonnan luulisi keskittyvän luotettavimpiin medioihin, mutta näin ei aina ole.
 

IRO Research Oy kysyi suomalaisten mielipiteitä medioiden luotettavuudesta maaliskuussa 2016 Sanomalehtien Liiton toimeksiannosta.

Sanomalehtien asema luotetuimpana mediana on vahvistunut entisestään aikaisempiin tutkimuksiin verrattuna. Tuoreen tutkimuksen mukaan 79 prosenttia suomalaisista pitää painettuja sanomalehtiä luotettavana mediana. Tulos on kuusi prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin.

Toiseksi luotetuimpia ovat Ylen televisiokanavat, joita pitää luotettavina 75 prosenttia suomalaisista. Kolmanneksi sijoittuivat Ylen radiokanavat, joita pitää luotettavina 66 prosenttia suomalaisista. Ylen tv-kanavien luotettavuus lisääntyi viisi prosenttiyksikköä ja Ylen radiokanavien kaksi prosenttiyksikköä vuoden takaisesta tutkimuksesta.

Seuraaviksi luotetuimpia ovat sanomalehtien maksulliset digitaaliset palvelut, Ylen digitaaliset palvelut ja sanomalehtien maksuttomat digitaaliset palvelut. Myös näiden digitaalisten palveluiden luotettavuus on noussut edellisvuoden mittauksesta selvästi. Sen sijaan Youtuben, Facebookin, Twitterin ja Instagramin luotettavuudessa ei ole tapahtunut muutoksia. Niitä pitää luotettavina vain 2–4 prosenttia suomalaisista.

Kuvat UPM.